Diş Çürükleri

Fotolia 30164010 XS

Diş çürüğü nedir?

Diş çürükleri daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklar olarak algılanmaktadır. Önlenebilir bir hastalık olmasına karşın dünyada diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan vardır.

Dişler neden çürür?

Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve dişhekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Fotolia 23386992 XS

Kanal tedavisi nedir? Neden ve nasıl yapılır?

Endodontik tedavi yani kanal tedavisi; dişlerin kök kanal boşluğu içerisinde bulunan ve pulpa dokusu adını verdiğimiz damar, sinir, ven ve lenf damarlarından oluşan dokunun diş çürüğü, dişe gelen travmalar, ileri dişeti hastalıkları, hatalı yapılmış dolgu veya protetik restorasyonlar, yanlış uygulanmış ortodontik tedaviler sonucu hasara uğraması nedeniyle hekimin bu dokuyu ve kanal boşluğunu temizleyerek diş ve çevre dokuların sağlıklı bir şekilde ağız ortamında korunmasını sağlamak amacıyla yapmış olduğu tedavidir.

Dişeti Hastalıkları (Periodontal Hastalıklar)

Periodontal hastalık nedir?

Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70`inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir. …

Sabit Protezler

Sabit protez nedir?

Sabit protez; herhangi bir sebeple diş yapısının aşırı zarar gördüğü veya kaybedildiği durumlarda çeşitli malzemelerle (ör: porselen) dişin zarar görmüş ve kaybedilmiş yapısını tekrar restore etmek için yapılan doğal dişler, diş kökleri veya dental implantlar üzerine hekim tarafından yapıştırılan, hasta tarafından çıkarılmayan protez türüdür.

Sabit protezlerin ömrü ne kadardır?

Bir protez ömür boyu kullanılamaz. Protezinize temiz bakmanız bunun yanında altı ayda bir hekiminize giderek protezinizi kontrol ettirmeniz, protezinizi taşıma sürenizi uzatır. …

İmplant

Fotolia 31206073 XS

İmplant nedir? Avantajları nelerdir?

Fotolia 29242533 XS

Dental implantlar, hareketli protezleri sabitlemek amacıyla kullanılır. İmplantın vida parçası ameliyatla çene kemiğinin içine yerleştirilir. Yaklaşık 3-6 ay iyileşmesüresi beklenir. Daha sonra implantın vida parçası üzerine bir parça daha vidalanır ve bunun üzerine diş yapılır. Böylece sağlıklı iki komşu diş kesilmeden diş eksikliğiimplant protezle giderilmiş olur.

Ne kadar güvenlidir? Her implant tutar mı?

Hareketli Protezler

Fotolia 24149860 XS

Dişsizlik ne tür sorunlara yol açar?

Dişsizlik  bireylerin hem  fizyolojisi hem de psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Fiziksel olarak En önemli sorun hastanın besinleri iyi çiğneyememesi ve buna bağlı olarak sindirim problemlerinin ortaya çıkmasıdır.

Hastaların diğer bir problemi estetik beklentilerdir. Dişsiz bireyler için hem kendilerini dişsiz görmek ve hem de diğer insanların onları dişsiz görmesi ciddi bir travma oluşturabilir. …

Pedodonti (Çocuk Dişhekimliği)

Dişler ne zaman sürer?

Süt dişleri, 6-8 aylıkken sürmeye başlayıp üç yaşında sürmelerini  tamamlar. Çocukluk yılları boyunca  10-12 yaşlarına kadar ağızda kalırlar. 6 yaşında sürmeye başlayan sürekli dişler ise 12-13 yaşına kadar sürmelerini tamamlar.

Çocuğumun dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?

Dişler sürmeye başladıkları ilk anda parmak fırçalar veya temiz bir bez parçası yardımıyla temizlenmeye başlanmalıdır.

Daha sonraki yaşlarda çocuğun yaşına uygun boyutta bir diş fırçasıyla günde en az iki kere fırçalanmaya devam edilmelidir.

Çene Eklemi Hastalıkları

Ağzımı açamıyorum,açmak istediğimde de ağrı oluşuyor ? Ne yapmam gerekir?

Ağız açmada zorluk yaşıyorsanız veya açma sırasında ağrı meydana getiriyorsa çene eklemi rahatsızlıklarından birinden şüphelenmek gerekir. Bu durumlarda ağzınızı zorlayarak açmaktan kaçının ve çene eklemi hastalıklarında eğitim görmüş diş hekimine tanı konulması için müracaat edin.

Esnerken veya ağzımı açtığımda çenem çıkıyor? Ne yapmam gerekiyor?

Ağız açıklığı fazla olduğunda çene ekleminin yuvasından çıkarak kapanmada zorluk oluşturur. …

Ortodonti

Fotolia 29624953 XS

Ortodonti nedir?

Ortodonti, dişlerin doğru konumlarına getirilmesini ve çapraşıklığın düzeltilmesini, kapanış problemlerin giderilmesini ve hem çene hem de yüz estetiğinin ve sağlığının sağlanmasını hedefleyen diş hekimliğinin bir uzmanlık branşıdır. Dişlerde çapraşıklığın giderilmesi hastanın estetik görünüşüne katkıda bulunurken, düzgün dizilmiş dişlerin temizlenmesinin ve bakımının daha kolay olmasına bağlı olarak ağız sağlığını da korunmaktadır. …




Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tibbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. Sitede kullanılan tüm resimler lisanslıdır. © Tayfun Küçük 2018